W poszukiwaniu specjalistycznej odzieży na potrzeby gastronomii warto wziąć pod uwagę kilka istotnych kwestii. Po pierwsze odzież dla gastronomii musi być ściśle dostosowana do potrzeb bezpieczeństwa pracy (BHP), ale i uwzględniać wygodę jej noszenia przez pracowników kuchni. Różne rodzaje odzieży stosuje się na różne stanowiska w kuchni. Osoby pracujące bezpośrednio przy gotowaniu posiłków powinny mieć ubranie skrojone tak, by nie krępowało ich ruchów i jednocześnie maksymalnie chroniło żywność przed osiadaniem na niej kurzu, paprochów czy włosów. Odzież dla gastronomii na tym stanowisku to przede wszystkim odpowiednie spodnie i bluza lub specjalistycznych fartuch, a także nakrycie głowy uniemożliwiające przedostawanie się włosów i cząstek naskórka (łupież) do żywności.

Pracownicy zatrudnieni nie bezpośrednio przy żywności, ale w tzw pracach okolicznych, jak np. sprzątanie kuchni, donoszenie do niej produktów, serwowanie dań klientom czy rozrachunki bieżące, również muszą być wyposażeni w odpowiednią odzież dla gastronomii. Tego typu ubrania można nabyć w sklepach specjalistycznych oraz hurtowniach z odzieżą BHP, i zgodnie z polskim prawem o taką odzież musi zadbać pracodawca. Stosując się do wymogów sanepidu i etyki pracy powinien on zapewnić swojemu zespołowi przynajmniej dwa komplety odzieży ochronnej tak, by mogły być używane na zmianę i by zminimalizować ryzyko korzystania z tej samej pary odzieży przez kilka dni z rzędu. Brak odpowiedniej odzieży w razie kontroli sanepidy grozi dużymi karami, dlatego warto o tym pamiętać.