Blanszownik taśmowy jest stosowany w przemyśle przede wszystkim do obróbki termicznej warzyw, które nie posiadają liści, a także grzybów. Blanszownik znajduje zastosowanie przed zamrożeniem surowców bądź przygotowaniem z nich np. konserw. Jaka jest zasada działania blanszownika taśmowego?
Blanszownik taśmowy ma stosunkowo prostą zasadę działania. Surowiec jest równomiernie rozkładany na jego taśmie dzięki natryskowi gorącą wodą oraz właściwym dobraniu prędkości przesuwu taśmy. Następnie, po zblanszowaniu, ma miejsce schłodzenie surowca z użyciem natrysku ciepłej oraz zimnej wody. Woda do natrysków jest podawana za pomocą pomp, a następnie kaskadowo przesuwana do zbiorników, które zasilają pompy. Aby zachować drożność dysz oraz właściwą higienę, woda ulega podczyszczaniu na przenośniku taśmowym. Dzięki odpowiedniemu zespołowi automatyki oraz sterowania możliwe jest właściwe dobranie oraz parametrów procesu blanszowania. Temperatura wody do blanszowania surowców regulowana jest z użyciem proporcjonalnego zaworu. Jest on sterowany elektrycznym silnikiem.